петък, 15 юни 2012 г.

Грандиозен успех за Гришо, на крачка от финала в Лондон


Димитров стана първият българин, достигнал полуфинал в турнир от ATP, излиза срещу победителя от двойката Налбандян - МалисГригор Димитров пренаписа историята, след като на 1/4-финалите на "Queen's Club" в Лондон победи с 2:1 (4:6; 6:4; 6:3) южноафриканеца Кевин Андерсън. По този начин хасковлията записа най-големия си успех в мъжкия тенис, след като се превърна в първия българин, достигнал полуфинална фаза в турнир от ATP

След историческия успех днес, Гришо си осигури 26 хил.евро от наградния фонд и 90 точки за мъжката ранглиста. От тях обаче, само 45 ще се прибавят към общия му актив в мъжката класация, тъй като има да защитава 45 от миналата година. Все пак, благодарение на страхотната си победа над Кевин Андерсън, Димитров ще се придвижи с близо десет места напред - от 72-ро до 63-то, най-вероятно. На полуфиналите Григор, който не скри сълзите си след грандиозния успех, ще се изправи срещу победителя от двойката Давид Налбандян - Ксавие Малис.Въпреки че стигна до точка за пробив още при втория сервис   на Андерсън, като цяло първият гейм не бе никак лек за първата ни ракета. Григор трудно печелеше подаванията си, а в същото време бе безпомощен срещу бомбените сервиси на южноафриканеца. Срещата вървеше гейм за гейм до 5:4, като в десетия Григор сервираше за оставане в сета. Досадни грешки обаче дадоха аванс от 30:0 за южноафриканеца, който се възползва по максимално добър начин от възможността за пробив и приключи първата част при 6:4.След само гейм игра във втория сет, срещата в Лондон бе прекъсната, след като над английската столица заваля дъжд. Срещата бе прекъсната, а след нейното подновяване Григор отново стигна до точка за пробив, която обаче бе спасена след нов, бомбастичен сервис на Андерсън. Високият 203-сантиметров тенисист спечели подаването си, след което мачът отново бе прекъснат заради дъжд. Кратката пауза приключи, а Гришо спечели подаването си. След силна игра в защита и няколко много добри ретура, хасковлията стигна до нови две възможности за пробив. Андерсън спаси две от тях, но при третата нямаше шанс – Гришо проби за 3:2, като до края на гейма не даде възможност на южноафриканеца да върне пробива.


Григор и Кевин се поздравяват след края на мача
Третият гейм се разви идентично, като първата ни ракета при мъжете отново успя да пробие 30-ия в света за 3:2 благодарение на фантастичния си ретур. Въпреки напрежението и няколкото грешки при 4:3 в своя полза, Гришо не само че успя да спечели подаването си, но и стигна до възможността да приключи мача при сервис на Андерсън. Снажният тенисист спаси два мачбола, след което на два пъти можеше да спечели подаването си. Григор обаче не се поддаде на напрежението и стигна до нова възможност за мачбол, която този път не пропусна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар