вторник, 19 юни 2012 г.

Блестяща Цвети победи №3 в света

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова победи третата в света Агниешка Радванска с 6:2, 6:4 в мач от първия кръг на турнира в Ийстбърн и започна по възможно най-добрия начин сезона на трева. Цвети допусна само един пробив в срещата, но самата тя реализира четири, което се оказа напълно достатъчно за пловдивчанката да се класира за следващия кръг. Там тя ще играе срещу победителката от двубоя между Стефани Дюбоа и Карла Суарес Наваро, започващ по-късно днес следобед.

Срещата започна равностойно, като двете тенисистки взимаха подаванията си без особени затруднения. Проблеми за Цвети имаше в петия гейм, когато водеше с 40:0 при неин сервис, но загуби пет поредни точки и трябваше да отразява брекпойнт. Пиронкова успя да го спаси, но веднага се изправи срещу нова точка за пробив. В крайна сметка пловдивчанката успя да спечели подаването си и да направи резултата 3:2 в своя полза.

В следващия гейм Цвети стигна и за първи път до брекпойнт в своя полза. Тя не пропиля отдалата й се възможност и направи пробив, след което го затвърди с гейм на нула и поведе с 5:2. Още при следващото подаване на Радванска Цвети стигна до 40:15 и получи две възможности да приключи сета. Поставената под номер едно в схемата отрази както тях, така и третата точка за пробив пред Цвети, но българката все пак стигна до четвърти сетбол, който спечели и взе първата част с 6:2.

Във втория сет Цвети допусна пробив при второто си подаване, но за нейна радост успя да го върне още в следващия гейм и да изравни. Последвалата игра беше равностойна и двете съпернички разменяха подаванията си, когато при 4:4 на българката й се наложи да отразява брекпойнт. Пиронкова запази хладнокръвие и спечели следващите три точки, за да поведе с 5:4. Тогава дойде и решаващият момент в мача. В следващия гейм Цвети поведе с 40:15 и по този начин стигна до два мачбола. Третата в света спаси първия, но плодвидчанката се възползва от втория си шанс и стигна до така желаната победа след 1 час и 11 минути игра.

Това бе осма победа за Цвети над тенисистка от топ 10 от общо 26 мача в кариерата й. Освен това тя сложи край на черната серия от седем поредни загуби от Агниешка Радванска и намали общия резултат от двубоите си с полякинята на 2:8. С успеха си днес първата ни ракета си осигури 60 точки за ранглистата и 8400 долара от наградния фонд на турнира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар